08 June 2012

Zicoskop #30
"Kontroll" ("Control")
Nimród Antal, 2003., 105min

@IMDB
@fijmovi

Dinamičan, duhovit i istovremeno mračan film. Pre gledanja sam bio skeptičan, čitajući opis i blenući u onu suludu kombinaciju žanrova na IMDBu (Comedy | Drama | Mystery | Thriller | Romance), ali čim se film završio, shvatio sam da uopšte nije bilo razloga za skepsu. Ni dalje mi nije jasno kako je režiseru uspelo da tako majstorski umiksuje sve ove žanrove. Glavna priča u filmu jeste misterija, ali se stiče utisak da se dešava u pozadini, jer je suptilno upakovana u dramediju o kontrolorima karata u metrou Budimpešte.

Metro je prikazan kao mračan svet - podzemlje iz koga mnogi više i ne izlaze na dnevnu svetlost, mesto gde se dešavaju brojna samoubistva, kuda prolaze ljudi najrazličitijih profila, zanimanja i životnih prica. Metro je mesto gde na jednom mestu mozete naći snalažljive Kineze, makroa u društvu svojih kurvi i mušterija i devojku u kostimu medveda. Svako od njih je drugačiji, pa su i problemi koje stvaraju kontrolorima razliciti - a sami kontrolori, sa posebnim naglaskom na Bulcsúa, imaju već dovoljno svojih problema..Film sigurno nece delovati isto na sve (mene je kupio zapravo svojom toplinom, delovao je poput kakvog melema u inat tami) ali sumnjam da ce ga iko lako izbaciti iz glave. Ako ništa drugo, kad vidite kroz kakva sranja kontrolori moraju da prolaze, biće vam lakše da skapirate ove nase nadrndane iz GSPa.

Odlična režija i fotografija, fantastično odglumljena galerija likova i priča koju je nemoguće uhvatiti za rep, jer se stalno vrpolji, pri čemu joj to nije mana, već, naprotiv, nešto čime se retko koji film može pohvaliti... Teško da bih nekome mogao da ga prepričam, a da ne zvučim kao ludak. Kontroll jednostavno treba odgledati i uživati u savršenoj interpretaciji jedne velike ideje. Svaka čast Nimrodu za ovakav dugometražni debi! (NikoKaoJa/NGboo/milk)


Film je na madjarskom, sa nasim prevodom.

Trejler:


[Panic Room] Žica (Kraljevića Marka 5, Beograd)
nedelja, 10.06.2012. u 20:00, ulaz slobodan

1 comments:

Ana said...

Ово ми се баш гледа, а баш тад је и испит... Морам се јавити да одговарам прва :D .

Post a Comment