01 May 2008

Ali na kojem to jeziku Goran pjeva?

novi Mizar: Pogled kon cvetnata gradina (A View To A Flower Garden)

pročitala sam zanimljiv pregled albuma, na Terapiji, koji me je slatko nasmejao par puta, a pritom, piše (verovatno) sve šta treba o albumu:

Iako grupa MIZAR na papiru postoji od 1983., ovo im je tek četvrti album. Gledano povijesno, prva dva albuma (MIZAR /1988/ i SVJAT DREAMS /1991/) već su zauzela svoje, visoko, mjesto u yu rock antologiji. Zbog ratnih i inih okolnosti nakon drugog albuma, grupa hibernira više od deset godina, dok se članovi bave drugim stvarima ili pak sviraju po drugim bendovima (KISMET, ARHANGEL).

Ono što je grupu krasilo na prva dva albuma i ono zbog čega sam ih tada volio i obožavao, bio je specifičan dubok, gotovo zastrašujući glas Gorana Tanevskog, gothic-dark glazbena podloga s prizvukom tradicionalne makedonske glazbe te pjevanje na makedonskom. Danas, skoro dvadeset godina kasnije, dvije od tri nabrojane stvari ostale su tu.

Naime, nakon godina izbivanja i nepojavljivanja na povratničkom albumu "Kobna ubavina - Terrible Beauty Is Born" (2003), Tanevski se ponovno pridružio bendu i preuzeo vokale od drugog Gorana, Trajkovskog. I to je dobro. Iako Gorani imaju vrlo slične vokalne sposobnosti, ipak je Tanevski, Tanevski.

To sam osjetio već na prvoj pjesmi novog albuma "Sina soba", kad su me žmarci počeli pretresati već pri uvodu pjesme, a da o glasu ne pričam. Činjenicu da je pjesma lagani šupljak, jer bubanj i bas koji bi trebali pumpati nemaju "šusa", spašava vokal, koji mi je svih ovih godina falio i kojem sam se svako toliko vraćao posežući za starim MIZAR kazetama. A kad se počne derat. Jao i naopako. Već sam mislio da ću morati pogaziti svoju riječ i posegnuti za odlaskom u Tvornicu.

Poznat početak "Počesne strelbe", pjesme koja je vjerojatno njihov najveći hit… Ali na kojem to jeziku Goran pjeva. Njemački!? Ne nije, ili ipak je! Nemoguće! Zašto!? Osim što mu izgovor i nije baš nešto, uništena je stvarno dobra pjesma. Al, nema veze. Mogu si oni to dopustiti. Pogotovo zato jer slijedi "Bog", a na toj pjesmi se već i ritam sekcija posložila, pjesma zvuči moćno, a Goran opet pjeva na makedonskom. Nevjerojatno koliko u tim pjesmama paše, ovaj meni skoro nerazumljiv jezik. "Nož" je već klasični MIZAR.

A onda slijedi opet jedno iznenađenje. "Et si tu n'existais pas" je obrada pjesme američkog emigranta koji je svoju popularnost stekao u Francuskoj tijekom 60ih i 70ih, Joe Dassina. To je ujedno i najbolja pjesma na albumu, iako još jednom tvrdim da se MIZAR nebi trebali baviti stranim jezicima. To se potvrđuje na pjesmi "Damar", koja posjeduje mješavinu makedonskog i engleskog, uz čudan i neuvjerljiv smijeh, a koji je pretpostavljam trebao biti nešto zastrašujuće.

Slijede tri pjesme ("Zid", "Den" i "Pogled"), nit dobre nit loše, tek toliko su tu da popune prostor, dok je za kraj ostavljena još jedna na engleskom "I Have a Dream". Odlična darkerska laganica, koju očekujem na sljedećem albumu na materinjem jeziku i mogla bi mi postati jedna od njadražih.

Za kraj samo jednom ću ponoviti ono što sam već nekoliko puta spomenuo gore u textu. Gorane! Ne daj im da te nagovore da pjevaš na stranim jezicima, a pogotovo ne na njemačkom. I čemu uopće ti naslovi albuma na engleskom!?

pedja // 18/12/2007


(šta je tvornica? to jedino ne razumem)




Mizar - Pogled kon cvetnata gradina

Izdavač: Dallas Records
Godina izdanja: 2007.
Stil: Gotik-rok?

Tracklisting:
01. Sina soba
02. Počesna strelba
03. Bog
04. Nož
05. Et si tu nexistais pas
06. Damar
07. Zid
08. Den
09. Pogled
10. I Have A Dream


deo 1: slušaj
deo 2: slušaj
(moj rip sa originalnog diska, 320kbps, ako nešto ne valja, žalite se.)
/// pass: ves //


Počesna strelba, stara i nova:





stari audio snimci koncerata i demo snimci su ovde.

ja, u svakom slučaju, sa nestrpljenjem čekam svoj 4. koncert Mizara.

8 comments:

Anonymous said...

zar te niko nije pitao za password za mizar rip?

- said...

nije pitao jer pise, sa leve strane (pri vrhu), koji je pass za sve moje fajlove. ;)

Anonymous said...

Tvornica ti je klub u Zagrebu...;] vjerovatno su nastupali skoro tamo ili ce nastupati.

Anonymous said...

Pokusao razne opcije copy/paste pass-a, ali nesto, ocigledno ne sljaka... :(
A slusa mi se, zaista!!!

Taman da obelezim cca. 20 godina kako su svirali u Beogradu...

- said...

ali pass je stvarno "ves"
vidim da je skinuto do sad 7 puta, a niko se nije jos uvek zalio, sto znaci da im radi. u cemu otpakivas? probaj da prosto uradis to u Total Comanderu? (otvoris taj zip, i odmah ce ti traziti pass ili kad hoces da iskopiras u neki folder, trazice ti pass i ukucas ves)
ako opet ne radi..javi pa cu smisliti nesto. imas i moj mejl, mogu da ti srezem sam disk ako si tu negde oko BGa :)

prešlicavanje said...

TCommander rula.

Radi, hvala! :)

- said...

!konacno :)
TC je najbolji za rad sa fajlovima

Interior Designers Edinburg said...

Hello niice post

Post a Comment